Proč jsou klíčky mungo tak oblíbené?

Každý z nás si rád zamlsá. Jíst něco, co je na menší kousky, je dokonce návykové. Proto jsou například tak oblíbené nejrůznější brambůrky. Pokud ale na sebe dbáme, chceme sáhnout po zdravější variantě. A tou mohou být i klíčky mungo.

ruka držící vzrostlý klíček

Jedná se o naklíčené fazolky této rostliny. Mají bílou barvu, jejich vnější slupka je pak zelená. Jí se obvykle celé a jsou prodávány většinou na kartonovém tácku zabaleném v plastové folii. Najdeme je již prakticky ve všech obchodech.

Mají je však rádi nejen zastánci zdravé výživy. Jsou oblíbené napříč celým spektrem, ať už jako příloha, ingredience do salátu, do vaření, nebo jen tak k jídlu. Co nás k nim ale tak přitahuje? Proč se jimi rádi nacpáváme?

V první řadě se jedná o luštěninu, bobulovitou rostlinu příbuznou hrachu. Má typickou lahodnou chuť a konzistenci, stejně jako malou velikost, což nás, podobně jako například oříšky, láká brát si stále znovu a znovu.

Jejich typická chuť dodává říz i některým pokrmům. Není se tedy co divit, že i v kuchyni mají poměrně široké využití. Pokud je však chcete jíst syrové, zbystřete pozornost.

Ano, je pravda, že vařením ztratí mnoho ze své nutriční hodnoty. Na druhou stranu si musíme uvědomit, čím musela rostlinka projít, než se dostala na náš stůl. Během pěstování byla mateřská rostlina ošetřována postřiky proti nejrůznějším škůdcům a pravidelně hnojena. V jejích plodech lze najít zbytkové koncentrace, které sice nejsou nebezpečné, ovšem pokud jich sníte velké množství najednou, už můžete mít problém.

klíček vyrůstající z betonu

Po sklizení a naklíčení byly klíčky mungo https://www.nakliceno.cz/mungo/ namořeny a napuštěny přípravkem, který zabrání rozvoji plísní a jiných chorob. To je důležité, neboť tento produkt často urazí dlouhou cestu, než se dostane na náš stůl. A po celou tu dobu musí vypadat čerstvě.

Všimněte si, že je napsáno vypadat, ne být čerstvé. Je totiž jasné, že ani při nejlepších podmínkách by žádná syrová potravina takovou cestu a ani zacházení, kterého se jim dostává, nepřešla bez úhony. Proto se nejen v potravinářství využívá nejrůznějších triků, které mají vylepšit vzhled produktu. Koneckonců, lidé nakupují především očima. Proto musí vše vypadat naprosto dokonale.

Jak je vidět, máloco je, jak se zdá, a platí to i o potravinách. Je proto třeba i při koupi těch zdravých, jako jsou výhonky fazolí mungo, používat zdravý rozum a zamyslet se, zda jsou skutečně tak prospěšné, jak se nám tvrdí.